DE ZWANGERSCHAP
Wat volgt er nu?
Wanneer jij een positieve zwangerschapstest hebt, mag je ons al gelijk bellen voor het inplannen van een intakegesprek. Een verwijzing van de huisarts is hierbij niet nodig.
​
Een zwangerschap is vaak een hele verandering voor je lichaam. Er zijn veel andere hormonen in je lichaam actief. De eerste maanden moet je lichaam zich aanpassen aan veel nieuwe processen die de groei van de foetus mogelijk maken.
De zwangerschap begint wanneer een eicel wordt bevrucht door een zaadcel. Omdat je meestal niet zeker weet wanneer de eisprong en bevruchting precies heeft plaats gevonden, gaan we voor berekening van de uitgerekende datum uit van de eerste dag van de laatste menstruatie of van de eerste echo. De datum van bevruchting is meestal (bij een regelmatig cyclus van 28 dagen) 2 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken, maar een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken wordt als normaal beschouwd.
​
Tijdens de zwangerschap zullen wij de gezondheid van moeder en kind in de gaten houden.
Wíj zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van jullie als zwangere. Zijn er vragen rondom je zwangerschap, dan kun je óns het beste bellen in plaats van je huisarts.
HET INTAKEGESPREK
Rond de 8e week van de zwangerschap vindt het intakegesprek plaats. Dit gesprek zal rond de 45 minuten duren. Er zal veel informatie worden gevraagd én gegeven, daarom is het wenselijk dat je partner er ook bij aanwezig is.
​
Tijdens deze eerste afspraak stellen wij jou vragen over jouw medische voorgeschiedenis, leefgewoontes, menstruatiecyclus, de gezondheid van je partner en erfelijke aandoeningen in jullie beide families. Eventuele eerdere zwangerschappen en/of bevallingen zullen wij ook met je doornemen. Mochten er bijzondere sociale omstandigheden zijn, willen wij dit ook graag weten, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Aan de hand van deze gegevens wordt er gekeken of er punten zijn die extra aandacht verdienen tijdens zwangerschap, bevalling of kraambed. Bij hogere risico gevallen kunnen wij een gynaecoloog of een andere specialist consulteren.
​
Tijdens het intakegesprek wordt je bloeddruk gemeten. Afhankelijk van de termijn wordt er een vitaliteits- of termijnecho verricht. De termijnecho vindt doorgaans plaats tussen 9-12 weken zwangerschap. Vervolgens krijg je formulieren mee voor het standaard bloedonderzoek.
​
Informatie over deze onderzoeken vind je in de brochure 'Zwanger!'. Tevens wordt gevraagd of jullie behoefte hebben aan informatie over prenatale screening. Wil je meer informatie over prenatale screening kijk dan alvast op www.prenatalescreening.nl.
​
Ook geven we je informatie mee over het aanvragen van kraamzorg en het volgen van een zwangerschapscursus.
Vanaf de tweede controle zullen wij ook naar je buik gaan 'kijken' en beoordelen of het kindje goed groeit. Vanaf ongeveer 12 weken groeit de baarmoeder voorbij het schaambot en kunnen wij het hartje van jullie kindje horen!
​
Bovendien maken wij je erop attent dat je na moet gaan denken over de achternaam van de baby. Als jullie niet getrouwd zijn en jullie kiezen voor de achternaam van de vader, dan raden wij jullie aan om dit al tijdens de zwangerschap te regelen bij de gemeente, de zogenaamde 'erkenning'.
VERVOLGAFSPRAKEN
De vervolgafspraken duren ongeveer 15 minuten en worden volgens een vaststaand schema gepland.
​
Natuurlijk wordt van dit schema afgeweken als daar aanleiding toe is. Elke controle zullen wij je bloeddruk meten en door het aftasten van je buik (palperen) de groei van de baarmoeder met daarin het kindje beoordelen.
​
Vanaf 28 weken kunnen we op die manier ook voelen hoe je kindje ligt. Vanzelfsprekend is er elke controle tijd voor het beantwoorden van je vragen.
Gedurende de gehele zwangerschap zullen wij bij twijfel of afwijkende bevindingen een consult regelen bij de gynaecoloog voor uitgebreider onderzoek of behandeling.
TOT 24 WEKEN
Elke 4 weken
TOT 33 WEKEN
Elke 3 weken
TOT 38 WEKEN
Elke 2 weken
VAN 38-42 WEKEN
Elke week
ZWANGERSCHAPS
Klachten
Een zwangerschap kan veel klachtjes met zich meebrengen. Enkele klachten komen zo vaak voor, dat ze als een ‘normaal verschijnsel’ beschouwd worden. De meeste klachten komen door de veranderde hormoonhuishouding in het lichaam. Wanneer je een klacht hebt waar je meer informatie over wilt krijgen of waar jij je zorgen over maakt, mag je ons altijd bellen bij spoed of dit melden op het spreekuur. Zie ook deverloskundige.nl voor meer informatie.
MISSELIJKHEID
70-85% van alle zwangeren hebben last van misselijkheid, vooral in het begin van de zwangerschap, waarbij het bij de helft van de zwangeren leidt tot braken. Na ongeveer 14 weken zijn bij de meeste zwangeren de klachten verdwenen, bij enkelen duurt het langer dan 22 weken. De klachten worden veroorzaakt door de snelle stijging in het bloed van het zwangerschapshormoon. Ons advies: ’s ochtends voor het opstaan een licht ontbijt, ook kun je proberen om in plaats van 3 grote, wat vaker kleine, lichte maaltijden te nemen. Pas op met prikkelende geuren en voedingsmiddelen zoals vet, gekruid eten, koude en/of koolzuurhoudende dranken. Gember en acupunctuur kunnen misselijkheid soms verminderen.
ONDERZOEKEN
TERMIJNECHO
De termijnecho wordt rond de 10e zwangerschapsweek verricht door Anne of Bienke, bij ons in de praktijk. De echo kan tegelijkertijd met het intakegesprek verricht worden. Aan de hand van de termijnecho wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.