BEVALLEN
Hoe gaat dat?
Een bevalling behoort plaats te vinden tussen de 37-42 weken zwangerschap. De bevalling kan op verschillende manieren beginnen, namelijk met weeën of het breken van de vliezen. Er zijn verschillende fases tijdens de bevalling.
DE ONTSLUITING
Tijdens de ontsluiting zorgen de weeën eerst voor het verstrijken van de baarmoedermond. Vervolgens zorgen de weeën voor de ontsluiting. Bij een eerste kindje en goede weeën zal de ontsluiting gemiddeld een centimeter per uur vorderen. De ontsluiting kan gepaard gaan met wat bloedverlies.
THUIS BEVALLEN
Als er medisch gezien geen verhoogd risico is, mag je, vanaf 37 weken zwangerschap, zelf kiezen waar je wilt gaan bevallen.
​
De thuisbevalling heeft als voordeel dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent, je kunt douchen of in bad, rondlopen door je eigen huis of de weeën wegzuchten in je eigen bed. Sommige vrouwen doen dit het liefst alleen, anderen willen graag de steun van hun partner.
​
Als de bevalling is begonnen en je contact hebt opgenomen met ons, zal een van ons meestal eerst een (paar) keer bij je langskomen, voordat de bevalling zo ver gevorderd is dat het kindje binnen een paar uur wordt verwacht. Dan zullen wij besluiten bij je te blijven om je te begeleiden, alles voor te bereiden en zullen wij ook een kraamverzorgende laten komen.
VOORBEREIDINGEN
Mocht de bevalling beginnen, zorg dan wel dat je de nodige voorbereidingen hebt getroffen op de kamer waar je wilt bevallen. Zorg dat het op de kamer schoon, verlicht en ongeveer 23 graden is. Zorg zo nodig voor extra verwarming op de kamer. Zorg dat je de kruiken, kleertjes en 2 mutsjes voor de baby klaar hebt liggen. Zorg dat je huis ’s avonds en ’s nachts goed zichtbaar is, bijvoorbeeld door een buitenlamp.
-
Bed op minimaal 80 cm hoogte (bedverhogers te huur óf kratjes)
-
Kraampakket
-
2 Kruiken
-
10 Gestreken hydrofiele doeken (stofvrij verpakt, evt. in pedaalemmerzak)
-
2 Emmers met ieder een vuilniszak
-
Druivensuiker
Benodigdheden:
POLIKLINISCH BEVALLEN
Wanneer je poliklinisch wilt bevallen, kan dit plaats vinden in het Geboortecentrum in het MST te Enschede of in het ZGT te Almelo. Een poliklinische bevalling vindt plaats onder begeleiding van een van ons met de hulp van een kraamverzorgende. Tijdens een poliklinische bevallen mag je 2 personen meenemen naar de verloskamers. Wanneer de bevalling is begonnen, bel je met ons. Wij zullen meestal eerst bij je thuis komen om te beoordelen hoever de bevalling gevorderd is. Een deel van de ontsluiting zul je thuis doorbrengen.
Wanneer de ontsluiting ver genoeg gevorderd is, zullen wij samen met jullie naar het ziekenhuis gaan. Als alles goed verloopt, mag je ongeveer 2-4 uur na de bevalling naar huis. Het is handig om vanaf 37 weken al een tas klaar te hebben met de spullen die je mee wilt nemen naar het ziekenhuis.
Benodigdheden:
-
Evt. geboorteplan
-
Identiteitsbewijs
-
Kleertjes voor de baby incl. 2 mutsjes
-
Omslagdoek
-
Maxi-cosi en deken
-
Kleding voor jezelf (voor tijdens de bevalling en kleding om weer aan te doen als je
-
naar huis gaat)
-
Slippers
-
Voldoende ondergoed
-
Toiletartikelen
-
Fototoestel
-
2-Euro muntstuk voor rolstoel (MST)
MST ENSCHEDE
Het geboortecentrum in het MST bevindt zich bij de verloskamers in het Vrouw-Kind-Centrum (VKC), te vinden via route H.11. Je kunt het VKC tijdens de zwangerschap bezichtigen, aanmelden kan via de site: www.zwangerintwente.nl
ZGT ALMELO
De verloskamers in het ZGT te Almelo bevinden zich in het Moeder Kind Centrum, Afdeling Geboorte. Deze afdeling bevindt zich op de eerste verdieping met route 1.2.
​
ZGT biedt de kans om een kijkje te nemen op de afdeling geboorte in combinatie met een voorlichting. Aanmelden kan via de site van het ZGT: www.zgt.nl
Belinstructies
De bevalling behoort plaats te vinden tussen de 37 en 42 weken zwangerschap.
Lijkt de bevalling eerder te beginnen, neem dan altijd contact met ons op.
BEGIN VAN DE BEVALLING
De bevalling kan op twee manieren starten: óf met het beginnen van de weeën, óf met het breken van de vliezen. Tijdens de gehele zwangerschap trekt de baarmoeder zich samen, de Braxton-Hicks-contracties genoemd. Deze contracties zijn vaak onregelmatig en kortdurend en kunnen vooral in het laatste trimester pijn veroorzaken, deze voorweeën leiden niet tot ontsluiting. Uiteindelijk zullen deze contracties overgaan in goede weeën: zij komen regelmatig, de frequentie en pijn van de weeën nemen toe en de wee zal een minuut aan houden.
PIJNBESTRIJDING
Tijdens de zwangerschap ben je je vast al aan het voorbereiden op de bevalling: zo kan je je afvragen wanneer de bevalling zal starten, hoe de weeën zullen zijn, zal je de weeën wel herkennen, maar ook hoe je met de pijn om zal gaan en of je misschien pijnstilling nodig hebt?
VOORBEREIDING
De pijnbeleving verschilt heel erg per barende én bevalling. Het is goed om je alvast voor te bereiden op de bevalling. Zorg dat er iemand bij de bevalling is waarbij jij je goed voelt, vertel hem/haar ook alvast je wensen ten aanzien van de bevalling. Lees alvast extra informatie door, over wat je kunt doen om de pijn van de weeën te verzachten: verschillende houdingen, kruik, douche/bad en dergelijke. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de folder van de KNOV: Jouw bevalling: 'Hoe bereid je je voor'.