KRAAMTIJD
Zorg en Begeleiding
Als je bevallen bent, begint je kraamtijd. Tijdens deze kraamtijd zal een kraamverzorgster jullie begeleiden en ondersteunen. Ook helpt zij bij de verzorging van jou en je kindje. Wij komen in het kraambed bij jullie op visite en we hebben telefonisch contact. Van de kraamverzorgster krijgen wij veel informatie, die zij ook bijhoudt in het kraamdossier. Zo bespreken en beoordelen wij, samen met jullie, hoe het met jullie gaat en de controles die de kraamverzorgster heeft verricht, zoals de positie van de baarmoeder, de lichaamstemperatuur en het vloeien.
Wij beoordelen tevens, indien aanwezig, de hechtingen. Ook bekijken wij hoe het met je kindje gaat: drinkt hij/zij goed, wat is de temperatuur, plast en poept hij/zij goed en dergelijke. Wanneer de kraamverzorgster iets signaleert dat afwijkt van het ‘normale’, neemt zij direct contact met ons op zodat wij eventueel eerder kunnen komen.
​
Soms is het nodig om het kraambed te verlengen. In overleg met het kraamzorgbureau en de verzekeraar kan de kraamverzorgster enkele dagen langer komen.
KRAAMTIJD
Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen, bel je zelf het kraamzorgbureau om door te geven wanneer jullie weer thuis komen. Afhankelijk van het tijdstip dat je naar huis gaat en jullie wens, komt de kraamverzorgster direct of de volgende ochtend. De kraamverzorgster zal jullie ondersteunen en begeleiden en verricht dagelijks de controles. Zij neemt de verzorging van jou en jullie kindje op zich. Als zij iets signaleert wat afwijkt van het 'normale', neemt zij direct contact met ons op.
​Wij werken veel samen met kraamzorgorganisatie Naviva. Ook zijn er enkele zzp-ers in Twente, waar wij ook fijn mee samenwerken. Jij mag zelf kiezen waar jij je aanmeldt.
Organisaties
KRAAMZORG REGELEN
De kraamtijd is een bijzondere maar vaak ook zware periode. Voor de 16 weken zwangerschap, moet je je inschrijven bij een kraamzorgbureau. Ook heb je in die tijd contact met je zorgverzekeraar om de zwangerschap door te gegeven. Je kunt zelf een kraamzorgorganisatie kiezen. Tijdens de zwangerschap komt het kraambureau bij jou langs voor een intakegesprek waarin jij jullie wensen en bijzonderheden kunt bespreken. Rond de 30e zwangerschapsweek, krijg je het kraampakket toegezonden door de zorgverzekeraar als het tot je polis behoort, zo niet, dan moet je deze zelf aanschaffen. Het is essentieel dat de kraamzorg geregeld is, voor tijdens de bevalling maar ook tijdens het kraambed. Uit het gedeelde kraamzorgdossier, dat door de kraamverzorgster wordt bijgehouden, halen wij informatie waardoor wij jullie optimale zorg kunnen bieden.
NA DE KRAAMTIJD
Na een ruime week wordt het kraambed door ons en de kraamzorg afgesloten als alle betrokkenen het erover eens zijn. De zorg van je kindje wordt overgedragen naar de Jeugd Gezondheids Zorg (Consultatiebureau) en de zorg van jou naar de huisarts.
Zijn er na de kraamperiode nog vragen, klachten en/of onzekerheden met betrekking tot de bevalling en het kraambed, dan zijn wij natuurlijk ook altijd bereikbaar.
Ook als je de zwangerschap en bevalling onder begeleiding van de gynaecoloog bent geweest, heb je verloskundige zorg in het kraambed nodig. Het is handig wanneer jij in de zwangerschap al contact met ons opneemt en je aanmeldt voor deze nazorg. Het ziekenhuis zal ons berichten als jullie naar huis gaan, vanaf dit moment nemen wij de zorg van de gynaecoloog over.
Je hoeft ons dus niet te bellen, maar het kraamzorgbureau wel. De dag na het ontslag komen wij jullie thuis bezoeken.